De terugkeer naar Private Datacenters – Hoe Juniper Apstra hierin helpt

juniper apstra private datacenters

De terugkeer naar Private Datacenters – Hoe Juniper Apstra hierin helpt

De laatste jaren zien we een opmerkelijke trend: steeds meer organisaties verplaatsen hun data en applicaties terug van de cloud naar private datacenters. De belangrijkste drijfveren hiervoor zijn kostenbeheersing, betere prestaties en naleving van regelgeving. In dit artikel bespreken we hoe Juniper Apstra organisaties helpt om de uitdagingen van datacenterbeheer aan te pakken door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals Intent-Based Networking en AIOps.

De terugkeer naar private datacenters: een strategische keuze

De terugkeer van organisaties naar private datacenters is een feit. Heel wat organisaties overwegen om terug richting Private Datacenters te gaan of hebben de stap reeds gezet, komende van een Cloud Provider. Hiervoor zijn verschillende redenen, zoals kostenoverwegingen, prestatie-eisen en compliancy. Dit heeft uiteraard een duidelijke impact op hoe bedrijven hun netwerkinfrastructuur in het datacenter beheren.

Kosten als belangrijkste drijfveer voor datacenter repatriatie

In 2021 gebruikte 96 procent van de organisaties de publieke cloud om hun bedrijfsprocessen te ondersteunen (bedrijfsapplicaties, websites, opslag van bestanden, collaboration tools, videoconferencing). Maar in 2022 veranderde er iets, het aantal bedrijven dat gebruikmaakt van de cloud begon af te nemen en bepaalde organisaties verplaatsen bepaalde applicaties terug naar eigen datacenters.

De voornaamste driver hiervoor, zijn de kosten. Veel bedrijven dachten dat ze met cloud goedkoper zouden zijn, wat ook de voornaamste reden was om richting de cloud te gaan. De cloud als oplossing, werd ook zo vermarkt.

Prestatievoordelen van on-premise infrastructuur

Echter, de realiteit blijkt vaak anders te zijn, vooral naarmate het gebruik toeneemt en de cloudomgeving complexer wordt. Kosten voor data-uitwisseling, fluctuaties in prijzen, en de afhankelijkheid van een enkele leverancier kunnen leiden tot onverwacht hoge rekeningen. Als MSP zijnde, kan het in dergelijke omstandigheden interessant zijn om bepaalde klanten terug te verhuizen naar een datacenter in eigen beheer, of als de klant zijn omgeving groot genoeg is, een eigen dedicated omgeving te voorzien.

Prestatie speelt soms ook een rol, vooral voor toepassingen die lage latentie of hoge rekenkracht vereisen. Door de opkomst van AI, springen bepaalde organisaties ook op deze kar om AI te gebruiken om hun data inzichtelijker te maken, of hun processen te optimaliseren aan de hand van AI. Sommige organisaties ervaren dat hun specifieke workloads beter presteren in een on-premise omgeving waar ze volledige controle hebben over de hardware en netwerkinfrastructuur.

Hybride strategieën: het beste van beide werelden

Ten slotte zijn veiligheid en compliance belangrijke factoren. Het voldoen aan regelgeving omtrent dataprivacy is soms eenvoudiger te beheren in een private datacenteromgeving, waar de locatie van data en wie er toegang toe heeft, beter kan worden gecontroleerd. Daarnaast is er binnen de EU een strenge regelgeving, waardoor het voor sommige organisaties niet altijd even eenvoudig is om hun workloads te plaatsen bij bedrijven waarvan de headquarters zich niet in de EU bevinden (Cloud Act).

Toch betekent deze trend niet dat bedrijven de cloud volledig de rug toekeren. Velen kiezen voor een hybride aanpak, waarbij ze zowel de voordelen van de cloud als van private datacenters benutten. Deze hybride strategie biedt hen de flexibiliteit en schaalbaarheid van de cloud, gecombineerd met de kostenbesparingen en prestaties van on-premise infrastructuur. Echter, vaak worden private datacenters, en met name het beheer van de netwerkinfrastructuur binnen die datacenters als complex aanzien. Door de huidige technologieën en oplossingen op de markt, hoeft dit niet meer een showstopper te zijn, in tegendeel.

Juniper Apstra als oplossing voor datacenterbeheer

Om deze problematiek aan te pakken, stellen wij graag in deze blogpost Juniper Apstra even in het daglicht. Juniper Apstra is een essentiële oplossing voor bedrijven die de complexiteit van hun datacenter op een eenvoudige manier willen beheren, ongeacht of ze een hybride, on-premise of multi-cloud strategie hanteren. Alle verschillende uitdagingen binnen het datacenternetwerk landschap worden hierin getackled.

Wat is Intent-based networking?

intent based networking juniper

Intent-based networking (IBN) is een geavanceerde aanpak voor netwerkbeheer waarbij het netwerk wordt geconfigureerd en beheerd op basis van de intentie of doelstellingen van de gebruiker of organisatie, in plaats van op basis van individuele configuraties en handmatige instellingen.

Het doel van IBN is om netwerken eenvoudiger te maken door het automatiseren van processen en ervoor te zorgen dat het netwerk zich consistent gedraagt volgens vooraf gedefinieerde beleidsregels.

Kernconcepten van Intent-based networking met focus op Juniper Apstra

  • Gebruikers geven een high-level intentie of doel aan. Het scheidt in feite het “wat” van het “hoe”. Operators beschrijven de gewenste toestand van het netwerk.
  • Orkestratiesysteem zorgen voor het creëren en onderhouden van een netwerkconfiguratie die aan de vooropgestelde doelen voldoet
  • IBN-systemen monitoren voortdurend het netwerk om ervoor te zorgen dat de huidige status voldoet aan de vooropgestelde intenties. Als afwijkingen worden gedetecteerd, kan het systeem automatisch correcties doorvoeren

Juniper Apstra is een van de promintente platforms binnen de wereld van Intent-based networking. Apstra biedt een gedetailleerd en geautomatiseerd systeem voor het beheren van datacenternetwerken. Het stelt netwerkbeheerders in staat om intenties te definiëren, waarna Apstra deze vertaalt naar een geoptimaliseerde netwerkconfiguratie die aan al deze intenties voldoet, en voortdurend controleert of het netwerk presteert volgens deze intenties.

Met Apstra kan men niet alleen netwerken ontwerpen en implementeren volgens een intentie-gebaseerde aanpak, maar ook doorlopend deze valideren om ervoor te zorgen dat het netwerk consistent blijft presteren zoals initieel bedoeld is. Hierdoor wordt niet alleen het beheer vereenvoudigd, maar ook de betrouwbaarheid en efficiëntie van het netwerk verhoogd.

AIOps

AIOps Juniper Networks

Een van de hot topics binnen de netwerkwereld is AIOps, ofwel Artificial Intelligence for IT Operations. AIOps verwijst naar het gebruik van AI, Machine Learning en big-data analysetechnieken om de IT-operaties te verbeteren. Dit omvat verschillende zaken zoals het automatiseren van processen waaronder monitoring, anomaliedetectie, troubleshooting en het optimaliseren van de algehele prestaties van IT-systemen.

AIOps helpt IT-teams om proactief te hanelen, incidenten te voorkomen en de efficiëntie van de netwerkinfrastructuur te verhogen.

Een van de zaken wat Juniper Apstra onderscheidt van andere IBN systemen is dan ook juist de diepe integratie van AI binnen het hele systeem. Juniper Apstra integreert met Juniper Mist (het cloud-based vlaggenschip van Juniper welke een LAN en WLAN network managementsysteem levert dat volledig AI-driven is), waardoor de kracht van Marvis nu ook beschikbaar is voor het datacenter.

Marvis is de AI-assistant binnen het platform van Juniper Mist, en was oorspronkelijk ontwikkeld voor het beheren en optimaliseren van draadloze netwerken. Nu Marvis ook beschikbaar is voor datacenters, kan de AI-assistent worden ingezet om de operationele efficiëntie van datacenternetwerken verder te verbeteren.

Marvis VNA voor het datacenter is de enige AI-Native virtuele netwerkassistent voor datacenteractivteiten. Doordat het zo nauw samen werkt met Juniper Apstra kan het proactieve en beschrijvende datacenteracties bieden en kennisgebaseerde query’s vereenvoudigen met behulp van de conversationele interface. Proactieve acties van Marvis besparen tijd en geld en verhogen de uptime van het netwerk door problemen sneller op te lossen.

Juist door de kracht van AI en intent-based networking te combineren, creëren Marvis VNA en Apstra een onverslaanbare operationele ervaring voor datacenter netwerkteams. Samen maken zorgen ze dat er correct gereageerd wordt op mogelijke wijzigingen binnen het netwerk en worden eventuele anomalieën proactief geïdentificeerd. Daarnaast hebben de beheerders van het netwerk een eenvoudigere manier om het gedrag van hun netwerk te begrijpen en snel antwoord te krijgen op veelvoorkomende vragen over implementatie, configuratie en problemen.

De terugkeer naar Private Datacenters – vendor-lock-in

Private Datacenters bevatten vaak een mix van verschillende oplossingen. Verschillende oplossingen vertalen zich ook vaak in verschillende vendoren.

Hedendaags zien we vaak dat vendoren een zogenaamde vendor-lock-in veroorzaken, doordat hun netwerkmanagement systeem enkel in staat is om producten van de vendor zelf te beheren. In een Datacenter is het juist zo belangrijk dat er een eenvoudige manier is om netwerkapparatuur over verschillende vendoren heen op eenzelfde manier te beheren, zodat er een consistente configuratie is voor alle verschillende netwerkcomponenten. Wanneer er een migratie is naar een andere vendor, wordt het op deze manier ook eenvoudig om de bestaande configuratie te vertalen naar een andere oplossing.

vendor lock in juniper

Hierin biedt Juniper Apstra dan ook een antwoord, aangezien Juniper Apstra verschillende hardwareleveranciers en protocollen ondersteunt, wat organisaties de vrijheid geeft om de beste technologieën te kiezen zonder zich zorgen te maken over compatibiliteit of vendor lock-in. Het kan ook helpen bij een eventueel migratietraject van een bestaande oplossing richting Juniper.

Juist door de combinatie van Intent-Based Networking, AIOps en vendoronafhankelijkheid, is Juniper Apstra de ideale oplossing om datacenternetwerken op een eenvoudige, consistente, proactieve en toekomstgerichte manier te beheren. Dit past dan ook perfect in het plaatje voor organisaties die terug richting een eigen Private Datacenter migreren, of bij het uitbouwen van een eigen Private Datacenter dienst.

Hoe werkt Juniper Apstra?

juniper apstra

De kerncomponenten van Apstra bestaan uit blueprints, agents en de graph datastore

  • Blueprints: Een blueprint is een volledige beschrijving van het netwerk, inclusief topologie, policies en configuraties. Dit vormt de basis voor het beheren en automatiseren van het netwerk
  • Agents: Apstra gebruikt agents om direct te communiceren met netwerkapparatuur. Deze agents zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van configuraties en het verzamelen van telemetriegegevens
  • Graph Datastore: Apstra maakt gebruik van een grafendatabase om relaties tussen netwerkcomponenten te beheren, wat cruciaal is voor het real-time inzicht in de netwerkstatus

Tijdens de blueprintfase wordt zowel de fysieke als de logische topologie van het datacenter in een blueprint geplaatst. Hier worden de verschillende netwerkelementen (waaronder switches, routers,…) en de onderlinge verbindingen gespecificeerd. Hier wordt ook de intentie gedefinieerd, zoals het netwerkbeleid, eventuele beveiliginsregels, SLA’s,… Dit wordt high-level bepaald zonder dat er rekening gehouden wordt met specifieke configuratiecommando’s.

Apstra voert automatisch de configuratie uit om de blueprint te realiseren. Het systeem valideert continu of de huidige netwerkstatus overeenkomt met de gedefinieerde intent en corrigeert automatisch eventuele afwijkingen.

juniper apstra

Apstra biedt continue monitoring en verzamelt telemetriegegevens om de gezondheid en de staat van het netwerk te evalueren. Op basis hiervan kunnen automatische aanpassingen worden gemaakt of aanbevelingen worden gedaan voor verdere optimalisatie.

Hoe worden de switches beheerd?

switch management juniper networks

Apstra beheert switches door middel van zijn vendor-onafhankelijke aanpak, wat betekent dat het samenwerkt met switches van verschillende leveranciers (zoals Juniper, Cisco, Arista, Dell). Switches worden beheerd via agents die op de switches draaien, of via API-integraties. Dit maakt het mogelijk om uniforme configuraties toe te passen, ongeacht de specifieke hardware die wordt gebruikt.

Het platform kan ook worden gebruikt voor het beheren van firmware-updates, waardoor de operationele overhead verder wordt verminderd.

Next Steps

Dit blogartikel was voornamelijk een eerste introductie binnen de wereld van Automatisatie en Intent-Based Networking, en wat Juniper Apstra met deze technologie kan betekenen in de Datacenter wereld.

Nu organisaties hun cloud-visie terug evalueren en in bepaalde gevallen terug gaan richting Private Datacenters, is het het ideale moment om aan de slag te gaan met dergelijke technologieën.

Kappa Data kan als Value-add distributeur hierin ondersteunen, zowel bij het evalueren van de oplossing (door middel van Juniper Cloud Labs), tijdens de presalesfase, of als vorm van consultancy tijdens projecten.

Naast het beheer van de datacenteromgeving, komen er nog veel andere zaken bij kijken, zoals interconnectiviteit, SASE, Zero-Trust Network Access. Ook voor deze zaken heeft Kappa Data een oplossing binnen het portfolio, zodat we in deze use-case van begin tot eind kunnen helpen bij het uitbouwen van het ideale Private Data Center.

Geen reacties

Geef een reactie